VIII. gyermek néptánctábor

Kétévi kihagyás után, az idén július 10-én este ismét benépesült az alig 150 lakosú Kanizsamonostor központjában a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza és udvara. A megszokott helyen, megszokott módon zajlott a tábor élete. A felnőttekkel, oktatókkal, táborvezetőkkel együtt 101 lakója volt a VIII. Gyermek Néptánctábornak.

Jókedv, vidámság, játék, ének és tánc jellemezte az elmúlt hetet a kanizsamonostori táborban. Már a sátorveréskor sok régi ismerős találkozott újra. Kiss Tóth Erikát, a Móra Ferenc Művelődési Egyesület elnök kérdeztük, hogyan zajlott a tábor élete:

- Két csoportra, alsósokra és felsősökre osztottuk a gyereket, velük tapasztalt oktatók foglalkoztak délelőtt és délután is. Egy szabadkai, Berezovszki Roland és Tamara, és egy nyíregyházi, Éder Róbert és Hegedűs Zsuzsanna néptáncoktató pár foglalkozott a gyereksereggel. A talpalávalóról a Véka népzenekar gondoskodott, a csoport Szenttamáson alakult, de temerini és adai tagjai is vannak - mondta az elnök.

- Az alsósoknak délalföldi táncokat oktattunk, sok közöttük a kezdő, ami nagyon jó, örülünk, hogy egyre több gyerek már egészen fiatalon megismerkedik a néptánc alapjaival. A kicsikkel a tánctanítás mellett sokat játszottunk, játszva könnyebben megy a tanulás is, az alaplépések elsajátítása. Több mint tíz évvel ezelőtt nekem is itt volt Kanizsamonostoron az első táborom, azután többfelé jártunk Erdélyben, tanultunk és oktattunk is egyszerre. Délelőttönként három órát, délutánonként általában másfél órát tart a tánctanulás. Nagyon aranyosak a kis nebulók, a nagy forróság ellenére igen lelkesen és kitartóan gyakorolnak - emelte ki Berezovszki Tamara táncoktató.

A táncoktatások közötti órákban a gyerekek nemezeléssel, szövéssel és gyöngyfűzéssel foglalatoskodtak, Dimény Ibolya és Lukács Fodor Valéria utasításait követve.

A táborozók között találkoztunk nagyon fiatal, bár mégsem kezdő táncosokkal is: Tőke Gábor és Ádám tízéves szabadkai ikrek, a táborban csak klónoknak becézik őket, Szakács Tamás barátjukkal érkeztek Kanizsmonostora. A sátorban tomboló forróságot kivéve minden nagyon tetszett nekik a táborban. A Népkörben már három éve táncolnak. A csókai Fekete Misi 11 éves, de ő is már 3-4 éve táncol, a kicsik között „veteránnak” számít, a művelődési egyesület Ciróka tánccsoportjában ropja a táncot.

A tánctábort szorgalmas munkával és összefogással szervezte meg a Mór Ferenc Művelődési Egyesület. Nem volt könnyű felhajtani a támogatókat, de a hazai segítők mellett (az önkormányzat 30 000 dinárral járul hozzá a költségekhez) több magyarországi forrást is sikerült találni. A Barssay Sámuel erdélyi polihisztor nevét viselő pályázaton százezer forint támogatáshoz jutott a tábor. A Nemzeti Kulturális Alap 200 000 forinttal támogatja a tánctábort. Csóka község vállalatai és vállalkozói termékeikkel, a Vöröskereszt nagy sátorral, a tűzoltók székekkel, asztalokkal stb. segítették a tábort.

A tánctábor vasárnap este sok vendég jelenlétében fergeteges hangulatú gálaesttel zárult, amelyen felléptek kicsik és nagyok, a zentai Szekerce gyermeknépzenekar, a Móra Ferenc Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a Rákóczi férfikórus. A vendégeket, szülőket, támogatókat a gálaműsor után babgulyással vendégelték meg Kanizsamonostoron. A gála után még hajnalig szólt a zene, a talpalávalót ezúttal is a Véka húzta.

GERGELY József


---------------------------------------------------------------------------

A  Móra Ferenc Művelődési Egyesület elnöksége nevében szeretném megköszönni minden kedves szülőnek, támogatónak, hogy hitt bennünk és hisz a munkánkban.

Hitüket mi sem bizonyította jobban mint az, hogy a szervezés legelejétől egyként dolgoztak velünk egy csoportban az apró munkálatoktól a legnehezebb problémák megoldásáig. Nem voltunk sokan, de mégis elegen ahhoz, hogy memutathassuk mit jelent a hit ereje a közös cél érdekében. Ez hozta létre ismét a tábort, ebben az erős hitben álltunk Vas Endre mellé kinek kérésére ÚJRA ÉL A MONOSTORI TÁBOR.

Reméljük munánk példa értékű, és 2007-ben mégtöbben csatlakoznak hozzánk!

 

Köszönettel,

Kiss Tóth Erika a MFME elnöke