XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny - 2023

 

Amikor tudni szeretnénk, hogy hányadán is álluk tudásban, megfelel – e a csapat még mindig a követelményeknek és megerősítést kapjunk, hogy az eddig megszerzett díjakra joggal lehetünk büszkék akkor bizony fel kell gyűrni a gatya szárát és a „legjobbakkal” megmérettetni magunkat. Nem csak szűk környezetünkben hanem lehetőleg Kárpát-medence minden tájegységével. regionális-, országos- és Kárpát-medencei szinten. (KTE)

 

A budapesti székhelyű Vass Lajos Nézenei Szövetség 2023.10.14-én tartotta Budapesten a XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei szintű felnőtt mezőnyének döntőjét. A rendezvény színhelyének a Csepeli Munkásotthon Alapítvány adott helyet gyönyörű színháztermében. A rendezvény 2023.10.14-én, szombat délelőtt kezdődött 9:00 órakor. A versenyzők között voltak népdalkörök, népzenei csoportok, énekkarok, nyugdíjas éneklő csoportok, szólisták. 68 versenyző csoport és szólista mérettette meg magát akiket a szakmai zsűri több Nívódíjjal, Kiemelt Nívódíjjal, Nagydíjjal, valamint Örökös Vass Lajos Nagydíjjal jutalmazott, és ez mellett a kitüntetések átadására is sorkerült, miszerint Vass Lajos Emlékplakett Díj mellé tisztelegve elhunyt szakmai vezetői előtt dr.Gerzanics Magdolna és dr. Joób Árpád Díjat osztott ki. A dr.Gerzanics Magdolna Díj azon személynek adható, akit a népzene területén végzett tevékenységéért, a közösségi munkában kimagasló szerepvállalásáért, a Szövetség küldetéséhez köthető szakmai munkájáért alkalmasnak ítél a Vezetőség.

 

A szakmai zsűri tagjai voltak:

Zsűri elnöke, dr. Alföldy-Boruss István népzenekutató, a Magyar Rádió nyugalmazott zenei főszerkesztője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője.

 

 

 

Zsűri tagjai:

-Dévai János népzenész, zenetanár, etnográfus a Magyar Rádió népzenei szerkesztőségének nyugalmazott vezetője, a Vass Lajos Nézenei Szövetség szakmai vezetője.

-Juhász Erika, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mestertanára, a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja.

-Ifj. Horváth Károly, népzenetanár, Népművészet Ifjú Mestere, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja.

-Széles András népzenész, citeratanár, Népművészet Ifjú Mestere, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja.

 

A verseny két éves kifutású, felmenő rendszerben:

- regionális elődöntő – 2022 – Szentes

- országos középdöntők – 2023 – Nagylók

- Kárpát-medencei Döntő – 2023 – Budapest

 

A regionális elődöntőket és országos középdöntőket Magyarországszerte tartották évközben, hétvégeken, lehetőséget adva minden népzene- és népdal kedvelő csoportnak, szólistának. A Döntőben kategóriánként a legjobb versenyzők mérik össze tudásukat, ahol a zsűri döntése alapján kerülnek átadásra a „Vass Lajos Nagydíj”-ak és a támogatók által felajánlott különdíjak.

Vajdaság három dalköre indult el 2022-ben Szentesen ezen megmérettetés lépcsőin. 2023. júniusában folytatták Nagylókon és az értékelőbizottság érdemesnek találta mindhárom csoport továbbjutását a Döntőre azaz a budapesti központi rendezvényre.

Ezek a dalkörök:

- Csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány Asszonykórusa Alföldi vadvirágok - Kálmány Lajos gyűjtéséből

- Csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Férfikara Katonadalok

- Zentai Pöndöly Magyar Művelődési Egyesület Asszonykórusa Kiskertemben szedik a virágot

 

 

Örömmel fogadtuk és tudatjuk, hogy mindhárom énekcsoport „Vass Lajos Nagydíj” boldog tulajdonosai. A csókai Csalogány Asszonykórus, Tóth Rozália vezetésével és a Rákóczi Férfikórus, Fehér Attila vezetésével többedszer kaphatta meg ezt a jeles díjat, ami számukra azt jelenti, hogy nem veszítettek hiteles előadásmódjukból. A zentai Pöndöly Asszonykórus viszont első alkalommal vett részt a megmérettetésen. Mindhárom csoportnak nagy kihívás volt még sok év után is a megmérettetés hiszen kiderül, hogy a kitarató munka meghozza - e a várt eredményt, azaz az előadók milyen tudással, hitelességgel és lelkesedéssel őrzik zenei hagyományaikat a kárpát-medencében.

Fontos az autentikus megszólaltatás és az alkalomhoz illő öltözet, népviselet.

 

 

 

Hogy mindezt a csoportok elérjék, értékessé és eredményessé tegyék a következő támogtók tették lehetővé: Bethlen Gábor Alap, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap. Csóka község önkormányzata, Severtrans – Zenta.

 

Az utazás támogatója Csóka község Önkormányzata valamint Severtrans - Zenta